Conceptul hygge. Cum iti poti amenaja locuinta dupa reteta daneza a fericirii

Conceptul hygge. Cum iti poti amenaja locuinta dupa reteta daneza a fericirii

Mai multe sondaje internationale au clasat danezii ca fiind cei mai fericiti oameni din lume. Lipsa coruptiei si siguranta au fost, bineinteles, criterii extrem de importante, insa nu trebuie sa uitam de modul lor de gandire. Conceptul hygge ne incurajeaza sa ne deconectam de goana zilnica si sa ne bucuram mai mult de lucrurile bune din viata. Sa traim mai relaxati, sa fim recunoscatori pentru ce avem si sa ne inconjuram de bucurie si confort. 

Toate acestea pot fi aduse in propria locuinta, pentru ca hygge este in acelasi timp si un stil de amenajare. Afla in continuare cum poti mobila si decora, dar si care sunt detaliile carora sa le acorzi mai multa atentie.
 

Ce este hygge

In acest moment, cuvantul „hygge” nu are o traducere in limba romana. Se refera la acea stare de confort si multumire, fiind un concept care promoveaza un fel de wellness fara efort, o experienta placuta si calda.

Olandezii au un concept similar numit „gezellig”, insa acesta este orientat mai mult catre situatiile sociale. Germanii si suedezii au de asemenea cuvinte pentru starea de caldura, prietenie si apartenenta: „gemütlichkeit”, respectiv „mysig”.

Hygge a devenit popular in intreaga lume spre finalul anului 2017, iar in prezent exista aproape 8 milioane de postari pe Instagram cu acest hashtag. 

Iata cateva exemple de experiente ce pot fi descrise astfel:
● e toamna si esti asezat pe canapea cu un pulover calduros, citesti o carte buna, sorbi dintr-un ceai aromat si mananci biscuitei
● e iarna si vizitezi un targ de Craciun alaturi de familie 
● e o zi calda de primavara si ti-ai adunat prietenii la un gratar in curte, apoi jucati un board game
● e vara si iesi la brunch cu o prietena pe care nu ai vazut-o de mult timp
● e dimineata si lenevesti in pat cu catelul
● e seara si faci o baie cu spuma, cu lumanari parfumate aprinse pe marginea cazii

Desigur, acest concept este legat si de amenajarile interioare. Exista anumite elemente care iti pot transforma locuinta intr-una mai confortabila, unde poti petrece timp relaxandu-te.
 

Hygge in amenajarile interioare: cum alegi mobilierul

Iata cateva recomandari pentru a alege cele mai potrivite piese de mobilier.
 

Living

Sufrageria este camera in care iti primesti musafirii la cina sau la un joc de societate, dar si locul unde te relaxezi dupa o zi grea de munca. E clar ca acest spatiu trebuie sa fie unul confortabil si linistitor, iar hygge este stilul ideal de amenajare.

Piesa centrala este, desigur, canapeaua. Alege una din stofa, nu din piele, de preferat intr-o nuanta neutra, precum acest roz pal. Daca obisnuiesti sa primesti des musafiri, iti recomandam sa arunci un ochi peste oferta de canapele extensibile, cu siguranta vei gasi una potrivita. De asemenea, fiind un stil nordic, hygge se caracterizeaza si prin simplitate si curatenie. Astfel, e bine sa alegi piese de mobilier cu spatiu de depozitare, care iti permit sa „ascunzi” paturi, pilote, paturi, chiar si un troller de dimensiuni reduse.

In ceea ce priveste restul mobilei, poti alege seturi pentru livinguri minimaliste, cu linii simple, curate. 

Pentru a oferi caldura si personalitate spatiului, evita covoarele care acopera toata podeaua. In schimb, investeste intr-un covor pufos, eventual din blana artificiala, asezat langa canapea. Completeaza zona cu o patura, pernute decorative si una sau mai multe plante.

Dormitor

Pastreaza schema de culori neutra si linistitoare pentru a te simti calm imediat cum intri in dormitor. Acest spatiu trebuie sa te protejeze de stresul de zi cu zi, sa iti permita sa te deconectezi si calmezi la finalul fiecarei zile.

Daca vrei sa scapi de o bataie de cap, alege seturi de mobila pentru dormitoare in locul pieselor separate. Astfel, te asiguri ca urmeaza acelasi design si, in general, au un pret mai scazut. Gasesti pe piata atat seturi pentru un spatiu mare, cat si pentru un dormitor mic. Masoara-le cu atentie pentru a avea suficient spatiu de miscare intre ele.

 Un set cu pat, dulap, comoda si 2 noptiere se potriveste in cele mai multe camere. Alege unul realizat din pal melaminat, articolele vor avea o greutate mai mica si iti va fi usor sa le repozitionezi daca simti nevoia sa reamenajezi putin.
 

Bucatarie

Bineinteles, stilul hygge se potriveste de minune si in bucatarie. Petrecem mult timp in aceasta camera gatind sau luand masa alaturi de familie, deci trebuie sa ne asiguram ca este confortabila si primitoare.

Mobila pentru bucatarii poate fi achizitionata la set si gasesti diferite combinatii. Astfel, poti amenaja in functie de dimensiunile camerei si de nevoile tale, fara a cheltui o suma mare de bani pe piese la comanda.

 

Setul de mai sus, de exemplu, are lungimea de 200 cm si adancimea de 60 cm. Are 6 corpuri: masca pentru chiuveta, 2 corpuri inferioare cu usi si 3 corpuri superioare cu usi. Este realizat din pal melaminat alb, iar frontul este din MDF infoliat marmurat. Blatul termorezistent si accesoriile completeaza perfect setul.

Cat despre zona de luat masa, daca optezi pentru stilul hygge cel mai bine se potriveste un coltar tapitat cu stofa. Acesta ofera mai multa caldura decat o masa cu scaune. Incearca sa incluzi elemente din lemn natural, fie ca le folosesti in confectionarea coltarului sau pentru rafturi.

O alta modalitatea de a face bucataria mai confortabila este sa amenajezi un loc pentru carti de bucate. Le poti pastra pe lateralul insulei, daca ai una, sau pe rafturi montate deasupra zonei de luat masa.

Decoratiuni

In afara de schema de culori neutra pe care am mentionat-o si mai sus, hygge se caracterizeaza prin texturi pufoase si moi. Le poti incorpora in orice camera, astfel:
● in living: covor pufos, perne decorative, paturi
● in dormitor: covoare pufoase in stanga si dreapta patului, cuvertura de pat din catifea
● in bucatarie: perne decorative la zona de luat masa

Un alt element des intalnit in locuintele hygge sunt lumanarile, simple sau parfumate. Acestea ofera o atmosfera romantica, relaxanta, ce nu poate fi reprodusa de un simplu bec. Pot fi utilizate in orice camera: pe masuta de cafea, cat citesti o carte, pe pervazul geamului cat meditezi sau practici yoga, pe masa din bucatarie, cand iei o cina romantica, dar si pe marginea cazii.

In acelasi timp, poti apela si la alte surse de iluminat al caror rol este doar sa infrumuseteze spatiul. Atarna luminite deasupra patului, la biblioteca, in jurul ferestrei sau in balcon.

O zona des neglijata din locuinta este baia, pe care ne-o dorim in primul rand functionala. Insa ce-ai spune sa o transformi in propriul tau spa? Camera poate deveni un refugiu relaxant, unde petreci timp si pentru odihna. Mentine-o curata, folosindu-te de solutiile depozitare ascunse, si focuseaza-te pe decoratiuni.
 
Cele mai potrivite decoratiuni folosite in stilul hygge sunt realizate din materiale naturale precum lemnul. Acest organizator din lemn si metal se potriveste in orice camera, iar cele 6 sertare iti asigura spatiu suficient pentru a stoca obiectele uzuale. 

Alte exemple de obiecte de decor pe care le poti folosi in locuinta ta sunt:
● un suport de ghiveci din banan sau rachita, cu picioare de lemn
● covorase din iuta
● ceas de bucatarie din lemn
● statuete decorative
● decoratiuni din ceramica sau lut
● platouri ceramice decorative
● suporturi de lumanari din marmura sau sticla
● paturi din in sau pufoase
● lampa din sare

Iluminatul 

Iluminatul este extrem de important daca iti doresti o atmosfera calda si primitoare. Evita becurile cu lumina rece si opteaza in schimb pentru cea calda. De asemenea, nu te concentra doar pe corpul de iluminat principal, ci completeaza spatiul cu veioze, lampadare sau lumanari. Gandeste-te la apusul soarelui sau la un foc din semineu. Acestea creeaza imediat confort si te poti inspira din ele cand iti amenajezi locuinta. 
Insa nu doar lumina in sine conteaza, ci si materialele din care corpurile de iluminat sunt realizate. Metalul si plasticul nu inspira la fel de mult confort precum lemnul sau ceramica. Investeste intr-o veioza deosebita realizata din ceramica sau alege un lampadar al carui aspect copiaza modelul lemnului.
 

Culori potrivite stilului hygge

Culorile pot schimba complet atmosfera unei camere, atat in bine, cat si in rau. Exista anumite nuante care sunt de obicei evitate in amenajarile interioare. De exemplu, un dormitor verde aprins nu te va calma inainte de culcare, ci te va face nelinistit. O bucatarie gri nu va parea vesela si primitoare, ci trista. O sufragerie rosie nu va promova o atmosfera sociala vesela, ci una agresiva, irascibila.

Atunci cand ne gandim la hygge, cele mai potrivite culori sunt cele neutre, care incurajeaza relaxarea, armonia si confortul. Cele mai potrivite sunt nuantele deschise, blande: gri deschis, maro pal, bej. 
Bineinteles, poti folosi si accente albe, negre sau colorate, insa nu trebuie sa exagerezi. Le poti utiliza pentru decoratiuni: pernute decorative, fotografii si tablouri, paturi, lumanari, ghivece cu plante etc.

Dupa cum am aratat, stilul hygge nu este greu de obtinut. Este similar cu cel nordic, insa trebuie sa oferi mai multa atentie detaliilor. Elementele confortabile si calde sunt usor de adaugat in orice locuinta si nu trebuie sa investesti multi bani. 

Desigur, recomandarile de mai sus reprezinta doar niste sugestii, nu reguli stricte. Daca nu iti place aspectul lemnului, de exemplu, poti avea o amenajare hygge si folosind alte materiale care iti plac mai mult.

Nu in ultimul rand, tine minte: hygge nu este doar un aspect, ci un adevarat stil de viata. Concentreaza-te pe lucrurile cu adevarat importante: timpul petrecut alaturi de familie, micile bucurii ale vietii, dezvoltarea unor prietenii profunde si ingrijirea sinelui. 

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-19:00
Sâmbătă: 09:00-17:00 • Duminică: închis

0741 880 011 0371 234 743 infoclienti@expomob.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!