Amenajarea curtii - Ghid complet pentru gradina si terasa ta

Amenajarea curtii - Ghid complet pentru gradina si terasa ta

Cu totii acordam atentie amenajarii casei, insa cum ramane cu gradina si terasa? Descopera in acest articol care sunt cele mai intalnite stiluri de amenajare, cum infrumusetezi spatiile mici, dar si pe cele mari si ce trucuri poti folosi intr-o curte mare vs una mica. La final ti-am pregatit si cateva recomandari de produse care iti vor completa perfect curtea.
 

Cum amenajezi o curte in functie de dimensiunea acesteia

De multe ori, cei care au o curte mica isi doresc una cat mai mare, iar cei care au la dispozitie un spatiu mare, considera ca unul putin mai mic ar fi mai usor de amenajat. Nu-ti face griji, exista solutii pentru orice tip de curte! 
 

Amenajare curte mare

Curtiile generoase ofera mai multe posibilitati de amenajare, insa proprietarii se pot simti coplesiti. Cum umpli un spatiu mare astfel incat sa arate si bine? Problema apare mai ales atunci cand nu ai neaparat nevoie sa folosesti fiecare bucatica de pamant, dar nici nu vrei sa lasi gradina goala.

Incepe prin a stabili rolul curtii. Daca ai copii mici, cu siguranta le-ar placea sa aiba un loc de joaca. Poti amenaja un spatiu distractiv si pentru animalele de companie. Ce spui de un traseu pentru catel, completat cu sfori legate de un copac? Cat despre pisici, pentru ele poti monta un tarc cu mobilier de catarat.

In acelasi timp, ai nevoie de o zona de relaxare sau de luat masa. Poti construi un foisor spatios, dar poti merge si pe varianta unei mese cu scaune si umbrela. Leaganele, balansoarele si hamacele pot umple restul spatiului.

Pentru a te bucura cu adevarat de curte, pastreaza cat mai mult spatiu verde. Construieste alei pentru a face legatura dintre zone, precum si o terasa la umbra.
 

Amenajare curte mica

Cine spune ca o curte mica nu poate fi confortabila? Sigur, poate ca nu ai la fel de multa libertate ca in cazul spatiilor mari, insa cu putina planificare vei reusi sa obtii o zona bine amenajata.

Orienteaza-te catre mobilier simplu, fara multe ornamente, de preferat intr-un stil modern, cu linii drepte. O masa extensibila de exterior poate fi o solutie excelenta daca obisnuiesti sa primesti musafiri, dar nu in fiecare weekend. 

De asemenea, nu face compromisuri in ceea ce priveste relaxarea. Daca iti doresti un hamac sau un balansoar si stii ca il vei folosi des, nu te teme sa montezi unul. Compenseaza prin alegerea unui set de masa si scaune mai mic, pentru a nu aglomera inutil curtea.
 

Amenjarea unei curti la tara in functie de forma acesteia

Desigur, nu doar dimensiunea conteaza, ci si forma curtii. Iata cateva aspecte de care sa tii cont.
 

Curte patrata

Forma patrata a gradinii poate fi infrumusetata prin liniile curbe. Evita aleile drepte si construieste unele rotunde, care au mai multa personalitate. Totodata, monteaza un foisor sau ridica terasa, pentru a oferi spatiului un aspect mai interesant. Nu in ultimul rand, combina plante cu aspect diferit, pentru mai multa varietate. 
 

Curte dreptunghiulara  

Curtea dreptunghiulara este cel mai simplu de amenajat, insa iti poate da batai de cap daca este lunga si ingusta. In ambele cazuri, e bine sa delimitezi spatiile existente prin gard viu sau decoratiuni inalte. Astfel, zona de relaxare, cea de luat masa si locul de joaca al copiilor vor fi separate discret, aspectul curtii fiind unui bine organizat. 
 

Cele mai intalnite stiluri de amenajare pentru o curte sau o gradina

Amenajarea curtii este la fel de importanta ca cea a casei. De aceea, inainte de a mobila si decora, e bine sa alegi un stil potrivit. Iata care sunt caracteristicile principalelor stiluri de amenajare a curtii si gradinii.
 

Amenajare curte in stil rustic

Stilul rustic este ideal pentru casele de vacanta si pentru cele din zonele montane. Desigur, daca iti place acest tip de amenajare il poti folosi indiferent unde este localizata casa ta. Totusi, daca locuiesti in Bucuresti sau Constanta, de exemplu, e de preferat sa alegi doar anumite caracteristici ale stilului. Desi preferintele personale sunt cele mai importante, e bine ca rezultatul final sa se potriveasca si cu aspectul general al cartierului.

Acest stil pune accentul pe frumusetea materialelor naturale, precum lemnul si piatra. Astfel, regasim negresit alei din piatra naturala, un foisor cu mobilier din lemn si un gratar construit din piatra sau lut. 

Cele mai potrivite decoratiuni sunt florile, fie plantate in gradina, fie asezate la ferestre sau in jurul foisorului, in ghivece si jardiniere. Daca timpul iti permite, ia in considerare si amenajarea unei gradini cu legume. Chiar daca nu este prea mare, va infrumuseta aspectul curtii, iar satisfactia de a-ti creste propria hrana este de neegalat.
 

Amenajare curte in stil modern si minimalist

O curte amenajata in stil modern, minimalist, este usor de intretinut si are un aspect elegant. Din pacate, nu se potriveste oriunde - trebuie ca si casa sa aiba o arhitectura mai simpla. 

 

Pentru ca terasa si curtea sa nu para reci si plictisitoare, e nevoie sa tii cont de cateva aspecte. In primul rand, alege mobilierul de gradina potrivit, combinand liniile drepte cu cele curbe. O masa rotunda va face spatiul sa arate mai confortabil decat una dreptunghiulara. Adauga si un balansoar, un hamac sau chiar sezlonguri, pentru un plus de relaxare.

Apoi, plaseaza langa zona de luat masa ghivece cu plante inalte sau voluminoase, care ofera caldura spatiului. Daca ai suficient spatiu, o fantana arteziana va completa perfect amenajarea curtii.
 

Amenajare curte in stil englezesc

Gradinile englezesti au un stil romantic, natural, chiar usor salbatic. A nu se intelege ca sunt pline de buruieni si neingrijite; dimpotriva, au un aspect deosebit de placut. Gasim aici o multitudine de copaci, plante si iarba, plasate intr-un mod aparent nestudiat, dar care au fost aranjate cu mare grija. Cu alte cuvinte, au un aspect mai natural, iar varietatea speciilor este mare. Bineinteles, trandafirii sunt nelipsiti.

Mobilierul de terasa este confectionat din lemn vopsit alb sau fier forjat. Scaunele din rachita sunt de asemenea o idee buna in curtile in stil englezesc. Stai departe de liniile drepte si opteaza pentru piese cu unghiuri rotunjite.
 

Mobilier pentru curte

Sezonul cald ne indeamna sa petrecem mai mult timp afara, in aer liber, cu soarele incalzindu-ne pielea. Cu siguranta si tie iti face placere sa iti bei cafeaua in curte, sa citesti o carte in timp ce copiii se joaca, sa savurezi un pahar de vin alaturi de partener seara sau chiar sa lucrezi pe laptop. Fireste, weekend-urile sunt rezervate vizitelor, cand prietenii sau familia vin la un gratar. 

Pentru toate acestea, ai nevoie de mobilier de terasa si gradina de calitate, care sa fie confortabil, dar si durabil. Alege piese realizate din materiale rezistente, de preferat tratate, care sa reziste conditiilor vremii. 

Lemnul masiv e de preferat pentru mobilierul ce va fi folosit des, de multi membrii ai familiei. Cel din aluminiu este usor de intretinut si poate fi mutat dintr-o parte in alta a curtii fara bataie de cap. Piesele din fier forjat au un aspect elegant, insa sunt pretentioase. Pentru ca pot rugini, necesita mai multa ingrijire. Ratanul sintetic este usor, rezistent la umiditate si accesibil la pret. Recomandam evitarea mobilierului din plastic, fiind un material care se deterioreaza repede. Mai mult, trebuie pastrat intotdeauna la umbra, altfel se incinge foarte tare.

In continuare iti prezentam cele mai utile piese de mobilier pentru curte, terasa si gradina.
 

Set gradina din 2 piese 

Setul LALIT TYPE 2 are un aspect elegant si poate fi montat in gradina, pe terasa, dar si pe balcon. Este fabricat din ratan artificial bej-maro, iar pe mijloc are o masuta cu placa din sticla securizata. Modern si practic, are 2 locuri confortabile suficient de incapatoare.
 

Leagan de gradina 


Leaganul de gradina suspendat ABEA are un design stilat, potrivindu-se cu majoritatea stilurilor de amenajare. Se fixeaza de acoperisul terasei sau la tavanul de pe balcon cu ajutorul lanturilor instalate pe cotiere. Daca vrei sa il montezi in gradina, e nevoie sa achizitionezi un stand metalic. Cine nu-si doreste sa savureze o cana de cafea sau un pahar de vin in timp ce se leagana usor? 
 

Masa de gradina 


Orice curte are nevoie de o masa unde iti poti bea cafeaua dimineata, ascultand ciripitul pasarilor. Masa BORGEN TYP 1 are o constructie din otel negru, iar placa din sticla securizata ii ofera un aspect luminos, aerisit. Dimensiunile sale (60x70x60) iti permit sa o folosesti si ca birou pentru laptop, daca vrei sa lucrezi in aer liber primavara si vara.
 

Scaune de gradina


Scaunul de exterior KERTA se potriveste in orice curte, indiferent de stilul acesteia. Structura este realizata din otel argintiu, iar tesatura neagra este durabila si nu se incinge excesiv de la soare. Poate fi folosit pe terasa, in foisor, langa piscina sau pur si simplu in gradina atunci cand vrei sa te relaxezi.

Setul de 2 scaune reglabile KASPIAN este ideal pentru cei care cauta confortul absolut. Structura din otel este durabila si ofera stabilitate pe balcon, pe terasa sau in gradina. Spatarul se adapteaza curbelor spatelui, iar perna din zona capului si cotierele asigura relaxare deplina. Mai mult, scaunele sunt echipate cu o umbrela ce se poate ajusta in functie de suparafa corpului pe care o doresti protejata de soare. Pentru a-ti face viata mai usoara, produsul contine un suport pentru bauturi, telefon sau alte obiecte pe care vrei sa le ai la indemana. 


Insa cea mai atragatoare caracteristica a scaunului KASPIAN este faptul ca il poti ridica sau plia in functie de nevoie. Astfel, poate fi ridicat atunci cand lucrezi pe laptop, citesti sau stai la discutii cu prietenii si lasat pe spate pentru o baie de soare sau, de ce nu, un pui de somn in gradina.
 

Pavilion gradina


Pavilionul pentru gradina GOTAN are 3x3 metri, potrivindu-se in orice spatiu. Fabricat din polietilena, protejeaza impotriva soarelui si a ploii, astfel incat puteti petrece toata ziua in aer liber. Mai mult, constructia de otel este durabila, iar asamblarea se face simplu si rapid.
 

Plasa oscilanta 


Plasa oscilanta KABUKI cu dungi albastre poate fi fixata intre doi copaci, dar si agatata pe o structura speciala metalica. Astfel, in sezonul cald o poti folosi in gradina, iar pe timp de iarna o poti muta in interior. Este confectionata dintr-un amestec rezistent de bumbac si poliester, iar dimensiunea permite utilizarea simultana de catre doua persoane.
 

Decoratiuni pentru curtea ta 

Decoratiunile de gradina completeaza spatiul si influenteaza modul in care te simti atunci cand petreci timp in curte. Trucul e sa nu exagerezi, ci sa te concentrezi pe acele ornamente de bun gust.

Incepe prin alegerea plantelor potrivite. Arborii iti ofera umbra si oxigen, iar daca alegi sa plantezi pomi, atunci vei avea si fructe delicioase. Cei care au suficient timp liber pot amenaja o gradina de fructe si legume sau chiar o sera. Cat despre flori, cu cat sunt mai colorate, cu atat mai bine.

Pasul urmator este sa alegi iluminarea ideala, in functie de atmosfera pe care ti-o doresti. Felinarele gratioase vor transforma spatiul intr-unul elegant si romantic, in timp ce ghirlandele cu luminite colorate vor avea un aspect mai distractiv.

Lista obiectelor decorative care completeaza curtea include piticii de gradina, figurine cu animale, jardinierele deosebite, o fantana arteziana si statuete.

Amenajarea curtii este simpla daca tii cont de sfaturile de mai sus. Ia in calcul dimensiunea si forma sa, alege stilul de amenajare potrivit si mobileaza in functie de nevoile familiei.

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-19:00
Sâmbătă: 09:00-17:00 • Duminică: închis

0741 880 011 0371 234 743 infoclienti@expomob.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!