Sfaturi in alegerea pieselor de mobilier pentru un living de dimensiuni reduse

Sfaturi in alegerea pieselor de mobilier pentru un living de dimensiuni reduse
Conceptul de minimalism, o tendinta a ultimilor ani in designul interior, nu se refera doar la simplificarea estetica, ci si la maximizarea functionalitatii. Spatiile mici ne forteaza sa structuram spatiul diferit, sa ne prioritizam nevoile si sa alegem ce este cu adevarat important.
 
Fiind un trend pe care tot mai multe persoane il agreeaza (asumat sau nu), cele mai recente investitii tehnologice in productia de mobilier compact au condus la crearea de piese ce raspund oricaror exigente. De exemplu, mese care se pliaza in pereti, paturi care se retrag in tavan sau birouri ascunse in structuri modulare sunt doar cateva dintre solutiile ingenioase care le permit locatarilor sa-si foloseasca spatiul in multiple moduri.


In egala masura, studiile arata ca un spatiu deschis, aerisit si organizat are efecte pozitive semnificative asupra starii noastre de spirit si a productivitatii. Doar ca primul pas in amenajarea unui living de dimensiuni reduse este identificarea si intelegerea nevoilor reale pe care le avem. De exemplu, unii prefera un living care sa serveasca drept centru de relaxare si socializare, in timp ce altii il folosesc drept spatiu de lucru sau ca loc de joaca pentru copii.

Odata stabilite dorintele si nevoile, urmatorii pasi includ:

Selectarea pieselor de mobilier inalt functionale

Unul dintre cele mai importante aspecte ale mobilierului pentru un spatiu mic este multifunctionalitatea. De exemplu, modelele de canapele sau coltare extensibile, prevazute cu spatii de depozitare sunt ideale pentru maximizarea spatiului. Totodata, spatiile de depozitare pe verticala (rafturile suspendate sau bibliotecile inalte) elibereaza spatiul de pe podea si creeaza iluzia optica de amplitudine.

Paleta de culori

Culoarea joaca un rol fundamental in transformarea si perceptia spatiilor mici. Culorile deschise (albul, bejul, sau pastelurile) sunt recomandate pentru ca reflecta lumina, deci spatiul pare mai mare si mai luminos decat este in realitate.

 

Desi culorile deschise maresc vizual un spatiu, accentele de culoare adauga profunzime. Un perete accent, cateva perne decorative, o piesa de arta expresiva sau chiar mobilierul in nuante indraznete transforma un spatiu monoton intr-unul dinamic si stilat.



Sa aducem in discutie si tehnicile de vopsire - vopsirea tavanului intr-o culoare mai deschisa decat peretii da impresia de inaltime; folosirea aceleiasi culori pentru pereti si tavan estompeaza granitele dintre aceste suprafete, creand iluzia unui spatiu continuu si deschis.

Iluminatul

Primul si cel mai important pas in strategia de iluminare a unui spatiu mic este maximizarea luminii naturale, ce poate fi realizat prin folosirea perdelelor sau a draperiilor din materiale usoare si deschise la culoare.

In ceea ce priveste iluminatul artificial, cel ambiental este sursa principala de lumina a incaperii si ar trebui sa ofere o lumina blanda, fara umbre puternice sau zone intunecate. Pentru citit sau lucru, lampile de birou, lampile de podea cu brate reglabile sau luminile sub dulap sunt ideale.

Iluminatul de accent este utilizat pentru a atrage atentia asupra unor elemente arhitecturale sau de decor, tablouri, rafturi sau detalii arhitectonice interesante. Spoturile directionate sau benzile LED pot fi folosite pentru a scoate in evidenta aceste detalii.

Texturile si materialele

Diversitatea texturilor poate crea un echilibru vizual intr-un living mic, fara a supraincarca spatiul. De exemplu, lemnul, lana, bumbacul sau inul aduc caldura si confort, in timp ce metalele, sticla sau plasticul lucioase confera o nota de modernitate.


In egala masura, texturile influenteaza si perceptia dimensiunii spatiului. Un covor gros poate face o camera sa para mai calda si mai primitoare, in timp ce suprafetele lucioase din sticla sau metal, creeaza un spatiu deschis si mai luminos.

Texturile nu trebuie sa fie limitate la materialele functionale; ele pot fi integrate si in elemente pur decorative, ca tapetul texturat,goblenurile sau tapiseriile, dar trebuie sa existe un echilibru pentru a evita supraincarcarea spatiului - echilibrarea materialelor grele cu cele usoare sau a suprafetelor mate cu cele lucioase poate crea un contrast vizual placut, fara a supraincarca senzorial.

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-19:00
Sâmbătă: 09:00-17:00
Duminică: închis

0741 88 00 11 infoclienti@expomob.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!