Mai mult ca sigur te-ai intrebat de ce ai alege un pat cu design atat de atipic, in locul unui model clasic din lemn sau metal? Ei bine, motivul principal este acelasi in majoritatea cazurilor: sa faci tranzitia copilului de la patutul de bebelus la un pat pentru copii intr-un mod cat mai natural si placut. Multi parinti observa ca micutii accepta mai usor aceasta schimbare daca sunt entuziasmati de noul ”vehicul” de dormit.
In plus, patul cu masinuta poate deveni un element central in camera copilului, inspirand jocuri imaginative si oferindu-i sentimentul ca are propriul ”spatiu special”. Cu toate acestea, oricat de captivant ar fi conceptul, siguranta trebuie sa ramana prioritatea ta.
Elementele ce definesc siguranta unui astfel de pat
Materialele din care este realizat
Primul lucru pe care trebuie sa-l verifici este materialul folosit. Majoritatea paturilor sub forma de masinuta sunt fabricate din MDF (fibra de densitate medie), PAL melaminat sau plastic rezistent. Asigura-te ca materialele sunt certificate non-toxice, mai ales daca patul are parti vopsite sau lacuite. Verifica daca au mentiunea ”conform EN 71-3” sau alte standarde europene de siguranta privind substantele chimice din jucarii si mobilier pentru copii.
Existenta marginilor rotunjite si lipsa colturilor ascutite
Un pat sigur nu ar trebui sa aiba colturi drepte sau muchii ascutite. Designul curbat, specific masinutelor, ofera de obicei o forma ergonomica si mai putin periculoasa in cazul unor cazaturi sau miscari bruste. Totusi, este bine sa verifici personal toate colturile si sa treci cu mana peste margini – daca tie ti se par incomode, imagineaza-ti cum ar fi pentru un copil de doi sau trei ani.
Existenta marginilor rotunjite si lipsa colturilor ascutite
Un pat sigur nu ar trebui sa aiba colturi drepte sau muchii ascutite. Designul curbat, specific masinutelor, ofera de obicei o forma ergonomica si mai putin periculoasa in cazul unor cazaturi sau miscari bruste. Totusi, este bine sa verifici personal toate colturile si sa treci cu mana peste margini – daca tie ti se par incomode, imagineaza-ti cum ar fi pentru un copil de doi sau trei ani.
Inaltimea patului
De regula, modelele actuale de paturi copii cu masini le sunt destinate celor cu varsta intre 2 si 7 ani si, tocmai de aceea, sunt construite la o inaltime redusa fata de podea. Acest lucru reduce considerabil riscul de accidentare in cazul unei caderi. Daca modelul ales este mai inalt, poti adauga o bariera laterala de protectie sau chiar sa asezi o saltea suplimentara pe podea, in dreptul patului, pentru amortizare.
Stabilitatea structurii
Un pat cu aspect de masinuta trebuie sa fie stabil si rezistent, indiferent cat de mult se va juca micutul pe el. Verifica daca baza saltelei este bine sustinuta (ideal ar fi sa aiba o somiera solida din lemn sau metal). De asemenea, intreaba retailerul despre greutatea maxima suportata. Un pat care sustine doar greutatea unui copil mic s-ar putea sa devina nesigur daca fratele mai mare sau chiar un adult se urca accidental pe el.
Siguranta pieselor decorative
Rotile, farurile sau alte elemente decorative sunt, de cele mai multe ori, din plastic sau PVC. Asigura-te ca sunt bine fixate si nu pot fi smulse cu usurinta. Un copil curios ar putea incerca sa le scoata sau sa le bage in gura, iar asta poate duce la accidente. Cauta modele unde accesoriile sunt incastrate in structura sau lipite permanent, nu atasate cu suruburi vizibile.
Ce spun studiile si specialistii?
Conform recomandarilor Asociatiei Americane de Pediatrie (AAP), tranzitia de la patut la pat trebuie sa se faca intre 18 luni si 3 ani, iar siguranta noului pat este esentiala in aceasta etapa. Nu exista o reglementare specifica dedicata exclusiv paturilor cu forma de masina, dar ele intra sub incidenta standardelor generale pentru mobilier destinat copiilor (de exemplu EN 716 sau EN 747 in UE). In Romania, verifica daca produsul are Certificatul de Conformitate CE si eventual alte avize de siguranta de la producator.
Cand sa eviti acest tip de pat?
Desi paturile in forma de masinuta par o alegere amuzanta si atractiva pentru copilul tau, exista si situatii in care aceste modele nu sunt cea mai potrivita optiune.
Una dintre cele mai evidente situatii in care ar fi bine sa eviti un pat cu design de masinuta este daca copilul tau este inca foarte mic (sub varsta de doi ani) si nu si-a dezvoltat echilibrul sau capacitatea de a urca si cobori in siguranta dintr-un pat deschis. De asemenea, daca cel mic nu merge inca sigur sau are probleme de coordonare, orice obstacol in plus poate deveni un pericol.
Ar trebui sa te puna pe ganduri daca micutul tau este foarte energic, cu tendinta de a transforma orice piesa de mobilier intr-un teren de joaca. Copiii care sar constant in pat, care escaladeaza mobila sau care se arunca intentionat de pe margini pot transforma patul cu masinuta intr-un potential pericol. Daca stii ca al tau copil nu se limiteaza doar la a dormi in pat, ci il foloseste si pentru acrobatii, este mai intelept sa optezi pentru un model mai robust si lipsit de ornamente care ar putea ceda la o utilizare intensa si neregulamentara.
De asemenea, este bine sa eviti un astfel de pat daca locuiesti intr-un spatiu mic sau daca mobilierul camerei este deja destul de aglomerat. Daca patul este inghesuit langa perete, calorifer sau alte obiecte de mobilier, risti ca micutul sa se loveasca atunci cand coboara sau cand se misca in somn.
Nu toti copiii se bucura de designuri colorate; unii sunt mai retrasi, mai sensibili la stimuli sau se simt mai confortabil intr-un mediu calm si ordonat. Daca observi ca micutul tau prefera jucariile simple si evita decorurile incarcate, este posibil ca un pat in forma de masina, cu LED-uri si multe detalii vizuale, sa nu fie in acord cu nevoile lui emotionale.
Nu in ultimul rand, trebuie sa iei in considerare si aspectul financiar! Paturile cu masinute sunt mai scumpe decat cele clasice si au o durata de utilizare relativ scurta. Pe masura ce copilul creste, preferintele se schimba, iar ceea ce astazi il fascineaza, peste un an sau doi ar putea deveni banal sau chiar deranjant.