10 idei de amenajare pentru dormitor ingust

10 idei de amenajare pentru dormitor ingust

Cauti cele mai bune idei de amenajare pentru un dormitor ingust? Chiar daca nu te bucuri de o incapere spatioasa, poti obtine un rezultat practic, functional si estetic daca tii cont de cateva reguli de baza. De la solutii inteligente de depozitare si mobilier multifunctional pana la alegerea accesoriilor si decoratiunilor perfecte, ti-am pregatit in acest articol 10 idei si recomandari care iti vor transforma camera intr-un dormitor confortabil si placut.
 

Poti folosi spatiul pe verticala pentru a crea mai multe oportunitati de amenajare

Cei care au un dormitor ingust se confrunta cu lipsa spatiului de depozitare. Totusi, poti gestiona mai bine problema daca te concentrezi pe inaltime. Mai exact, poti utiliza spatiul vertical pentru depozitare printr-un sifonier inalt pana in tavan si rafturi.

Cel mai potrivit sifonier inalt pentru dormitorul ingust este cel cu usi glisante si oglinda. Usile de acest tip permit accesul facil la haine, iar oglinda mareste vizual camera. In ceea ce priveste rafturile, orienteaza-te catre cele „plutitoare”. E vorba de acele rafturi ale caror elemente de fixare nu sunt vizibile, ci se afla in interior. In felul acesta, peretele nu arata atat de incarcat.


Acest truc simplu de amenajare are un rol practic, dar si unul estetic. In timp ce utilizezi mai eficient spatiul, alungesti aspectul camerei si obtii una mai confortabila.
 

Culorile deschise vor vrea iluzia unui spatiu mai mare

Culorile potrivite pot schimba complet atmosfera dintr-un dormitor mic sau ingust. Desi nicio culoare nu va extinde fizic suprafata, cele deschise pot mari vizual camera, iar albul este prima alegere a celor mai multe persoane.


Totusi, alb poate crea si impresia de steril, motiv pentru care iti recomandam sa combini mai multe nuante, dar fara sa obtii un contrast puternic.

De exemplu, poti obtine senzatia de spatiu folosind alb si pasteluri. Verde, galben, roz sau gri pastelate, usor sterse, vor oferi mai multa personalitate camerei fara a o incarca. O alta idee e sa folosesti o singura culoare intr-o nuanta deschisa. Cele mai bune optiuni sunt bej cald sau teracota mai deschisa.
 

Dulapurile cu oglinzi mari sunt ideale pentru marirea spatiului vizual

Asa cum am mentionat mai sus, daca ai un dormitor ingust e recomandat sa te orientez catre dulapuri cu oglinzi mari. Poti alege unul cu oglinda doar pe usa din centru sau cu oglinda pe toate usile. In mod ideal, sifonierul trebuie pozitionat in fata ferestrei, pentru a reflecta cat mai bine lumina si peisajul de afara.

Totodata, mai poti amplasa oglinzi si in alte zone din dormitor. Daca vrei sa iti faci spatiul de dormit mai placut, monteaza o oglinda deasupra patului. Asigura-te ca nu exista dezordine pe peretele opus, ci o etajera cu decoratiuni sau cu carti. Astfel, vei dubla elementele decorative fara a avea mai multe obiecte in camera.
 

Opteaza pentru un pat tapitat cu spatiu de depozitare

Paturile tapitate au avantaje de necontestat. In primul rand, sunt mai comode si scad riscul loviturilor. Pentru ca structura e imbracata intr-un material moale, patul devine mai confortabil si nu te poti lovi din greseala intr-un colt ascutit.


Acest aspect e important in special daca dormitorul ingust e al copilului. Mai mult, aspectul unui pat tapitat este superior si are inclusiv un rol decorativ.

Opteaza pentru un pat cu spatiu de depozitare pentru a economisi spatiul. In cutia de sub pat poti pastra paturi, haine groase, dar si genti de voiaj, trollere sau cutii de la diverse electronice.

 

Un covor de dimensiuni reduse va crea iluzia de spatiu mai mare

Multi fac greseala sa nu adauge un covor in dormitorul mic gandindu-se ca va aglomera spatiul. Totusi, un covor potrivit va completa amenajarea si va oferi mai multa caldura camerei.

Alege un covor de dimensiuni reduse intr-o nuanta deschisa, naturala, apropiata de cea a parchetului.

De asemenea, nu te teme de covoarele cu model. Gasesti pe piata numeroase modele subtile care se repeta pe verticala sau orizontala si care dau iluzia unei suprafete mai largi.



 

Nu incerca sa incarci spatiul cu mobilier masiv

Mobila masiva se potriveste in dormitoarele mari; in cele mici sau inguste contribuie la senzatia de spatiu mic si inghesuit. De aceea, e recomandat sa alegi piese moderne, cu un design simplu.

Secretul unui dormitor mic, dar confortabil este sa pastrezi ordinea si sa nu ai multe obiecte la vedere. Desigur, rezultatul final nu trebuie sa fie plictisitor sau sec.


Incepe prin a alege un pat cu spatiu de depozitare, apoi continua cu un sifonier ingust si inalt. In mod ideal, toate hainele, asternuturile, prosoapele, paturile si pilotele ar trebui sa incapa in aceste doua piese de mobilier.


Astfel, nu vei mai avea nevoie de o comoda care ar aglomera mai mult camera. Pentru restul obiectelor ce necesita depozitare, dar si pentru decoratiuni, foloseste rafturi suspendate.
 

Opteaza pentru un singur stil de amenajare

Cand cauti idei de amenajare pentru un dormitor ingust, e important sa alegi un singur stil de amenajare. Exista numeroase stiluri care functioneaza bine in aceasta situatie, printre care minimalist, modern, contemporan, industrial si scandinav.



Toate se bazeaza pe piese de mobilier cu linii drepte, cu un design simplu, fara prea multe elemente decorative. Deseori, se folosesc materiale naturale precum lemnul, dar si sticla si metalul. In general, paleta de culori e neutra, insa se folosesc accente de culoare.


Mobilierul multifunctional este necesar in orice dormitor ingust

Mobila multifunctionala iti permite sa organizezi mult mai eficient dormitorul pentru ca ofera in general un spatiu ascuns de depozitare. De asemenea, unele piese pot fi folosite doar in anumite momente, iar in restul timpului raman mai mult sau mai putin ascunse. Iata cateva exemple:



    • pat cu cutie de depozitare
    • canapea sau divan extensibile
    • pat rabatabil cu birou
    • masuta pliabila de perete
    • taburet cu spatiu de depozitare

Toate acestea reduc dezordinea, ofera mai mult spatiu liber in camera si te pot ajuta sa economisesti bani petnru ca investesti in mai putine piese de mobilier.


Acorda o atentie deosebita surselor de iluminat

Indiferent cat de mic e dormitorul tau, exista idei pentru iluminat eficiente care te vor ajuta sa profiti la maxim de spatiul disponibil.

Pentru inceput, spoturile incastrate sunt cea mai buna optiune pentru dormitoarele mici. Ele iti permit sa eliberezi suprafetele si poti chiar renunta la noptiera, inlcouind-o cu un raft mic.

Urmeaza apoi aplicele de perete, care ofera suficienta lumina fara a aglomera zona. In plus, pentru ca sunt amplasat pe pereti, iti vei pastra podeaua libera.

Daca stai in chirie sau pur si simplu nu doresti sa-ti bati capul cu instalatia electrica, cea mai buna alegere o reprezinta lampile de podea. Poti opta pentru una cu design cat mai simplu, de preferat cu 2 brate: unul fix, orientat in sus, si unul mobil. Totodata, poti achizitiona un lampadar cu design deosebit, care sa aduca mai multa personalitate dormitorului. In felul acesta, sursa de iluminat are atat rol practic, cat si rol decorativ.



 

Trebuie sa te asiguri ca ai suficient spatiu de miscare

Indiferent cate idei de amenajare pentru dormitor lung si ingust vrei sa pui in aplicare, cel mai important e sa te asiguri ca ai suficient spatiu de miscare. Inainte de a achizitiona mobila, corpuri de iluminat si decoratiuni, ia o foaie si un creion si contureaza planul camerei. Nu uita sa incluzi caracteristicile arhitecturale: ferestrele si usile.

Apoi, deseneaza mobila dorita, incepand cu patul. Acesta e cea mai mare piesa de mobilier din dormitor si va avea un impact mare asupra aspectului final. Adauga apoi celelalte piese, de la cele necesare la cele de care te-ai putea lipsi. Dupa fiecare piesa, analizeaza desenul pentru a-ti da seama cat spatiu liber iti ramane.

Dormitorul e camera in care ne incepem si incheiem fiecare zi, motiv pentru care e important sa acorzi o atentie deosebita amenajarii sale. Chiar daca nu ai un dormitor spatios ca de revista, vei reusi sa obtii un spatiu primitor si confortabil cat timp tii cont de ideile de amenajare din acest articol.

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-19:00
Sâmbătă: 09:00-17:00 • Duminică: închis

0741 880 011 0371 234 743 infoclienti@expomob.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!