Cauti idei pentru amenajarea bibliotecii de acasa? Un living cu biblioteca este solutia ideala pentru iubitorii de carti, care au nevoie de un colt de liniste ce ofera o evadare din rutina zilnica. Ti-am pregatit astazi cateva idei si reguli de amenajare de care sa tii cont daca si tu iti doresti un spatiu confortabil unde te poti relaxa la finalul zilei.
De ce ar trebui sa incorporezi biblioteca in living?
Putini sunt cei care au o locuinta atat de incapatoare incat sa isi amenajeze o camera intreaga pentru biblioteca. Cine nu viseaza la rafturi de carti pe toti peretii, un divan confortabil pentru lectura, poate si un birou din lemn masiv la care sa lucreze?
Insa doar pentru ca nu te bucuri de o casa sau un apartament atat de spatioase, nu inseamna ca trebuie sa renunti la biblioteca.
Exista multe avantaje pentru incorporarea bibliotecii in living. Rafturile oferta spatiu de organizare pentru carti, insa pot fi folosite si pentru alte obiecte, cum ar fi decoratiuni, fotografii sau suveniruri pe care vrei sa le prezinti musafirilor.
Sunt o modalitate excelenta de a-ti arata un pic din propria ta personalitate si contribuie de asemenea la crearea unei atmosfere mai calde.
Exista pe piata numeroase oferte pentru livinguri, potrivite pentru orice nevoi si preferinte. Unele seturi de mobilier se bazeaza pe entertainment si au mai mult spatiu pentru televizor, sistemul audio si consola de jocuri.
Altele vin cu corpuri inchise, ideale pentru cei care au nevoie de spatiu de depozitare la care copiii mici sau animalele de companie sa nu aiba acces.
Cat despre bibliofili, seturile cu numeroase spatii pentru carti sunt, desigur, prima alegere in ceea ce priveste mobilierul. Aceste piese de mobilier au mai multe rafturi deschise, astfel incat cartile tale sa fie vizibile si usor accesibile.
Ce piese de mobilier trebuie alese o data cu bilioteca?
O amenajare cu gust implica piese de mobilier care se completeaza una pe cealalta. Biblioteca trebuie sa se integreze armonios in locuinta astfel incat spatiul sa fie practic si aspectuos. Iti recomandam sa alegi urmatoarele piese in acelasi timp cu biblioteca, pentru a obtine o amenajare reusita.
Fotolii pentru citit confortabile
Un fotoliu pentru citit este cea mai importanta piesa de mobilier. Fara el, lectura nu va fi confortabila si relaxanta. Alegerea sa se face in functie de 4 criterii: spatar, brate, sezut si suportul pentru picioare.
Spatarul inalt are rolul de a sustine capul si gatul intr-o pozitie confortabila timp indelungat. Bratele trebuie sa fie comode si sa aiba o inaltime potrivita pentru persoana care isi va sprijini pe ele mana si cartea. Sezutul adanc care te invita sa te lasi pe spate este ideal pentru orice fotoliu de citit, in special pentru persoanele inalte.
Cat despre suportul pentru picioare, iti recomandam sa achizitionezi un set de tip scaun plus taburet. Ridicarea picioarelor duce confortul la un alt nivel! Alege un taburet cu spatiu de depozitare in care sa incapa o patura pufoasa.
Daca vrei un design unitar, alege un set de canapea si fotolii
Un set de canapea si fotolii asigura un aspect armonios al intregii incaperi. In magazinul nostru online gasesti o varietate mare de culori, stiluri, forme si dimensiuni, astfel incat sa alegi varianta care se potriveste perfect spatiului si preferintelor.
Seturile sunt solutia ideala pentru cei care nu au suficient timp sa viziteze multe magazine pentru a gasi combinatia perfecta de mobila. Canapeaua si fotoliile sunt proiectate astfel incat sa se potriveasca in ceea ce priveste fiecare caracteristica.
In plus, daca ai nevoie de un spatiu bine delimitat pentru lectura, poti aseza unul din fotolii separat. Nu mai trebuie decat sa asezi langa o masuta de cafea si o veioza, iar spatiul de citit e gata!
Opteaza si pentru o masuta de cafea
Orice living are nevoie de o masuta de cafea, iar daca vrei sa amenajezi aici si biblioteca, e bine sa mai achizitionezi una separata. Desigur, te vei orienta catre masute de cafea mai mici, ideale pentru zona de citit. Pe aceasta masuta poti pune veioza, dar si cartea, cana de ceai ori bolul cu biscuiti.
In general, inaltimea masutei de cafea ar trebui sa fie pe aceeasi linie cu bratul fotoliului de citit. In ceea ce priveste stilul, piesele din living pot sa fie „veri, nu frati”.
Asta inseamna ca e bine sa pastrezi o legatura intre ele in ceea ce priveste stilul si paleta de culori, insa iti poti permite sa alegi mobila diversa. De exemplu, daca ai canapea si fotolii joase, cu aspect clasic, poti alege o masuta auxiliara cu picioare inalte sau chiar una de tip cos.
Ce tipuri de biblioteci iti recomandam in living?
In prezent gasesti pe piata o varietate mare de biblioteci si poate fi dificil sa o alegi pe cea perfecta. Iata care sunt principalele categorii si ce beneficii prezinta fiecare.
Biblioteci cu finisare din lemn
Mobilierul cu finisare din lemn ramane prima alegere cand vine vorba de livinguri elegante, cu aspect clasic. Materialul nu se demodeaza niciodata, insa modelele actuale au un design mai simplu decat cele populare in generatia anterioara.
Bibliotecile din lemn ofera un aer calduros si confortabil livingului, iar daca ai multe carti de depozitat sunt solutia perfecta, fiind rezistente la greutate.
Biblioteci de tip raft
Bibliotecile tip raft au un aspect deosebit care ofera mai multa personalitate livingului. Sunt compuse din rafturi bine legate intre ele, insa lipseste tablia din spate.
Astfel, peretele ramane vizibil, fiind ideale pentru a fi montate in fata unui tapet sau a unui perete de accent vopsit intr-o nuanta diferita.
Biblioteci moderne
Bibliotecile moderne sunt practice si usor de incorporat in orice locuinta. Se caracterizeaza prin linii drepte, curate, chiar daca designul are personalitate.
Poti alege o biblioteca stil turn (ingusta si inalta), cub (formata din mai multe cuburi, ideala daca vrei sa depozitezi si decoratiuni), geometrica (cu compartimente inedite), tip scara (care pare sprijinita de perete in partea de sus) sau cu o combinatie de rafturi si sertare inchise.
Ce alte articole aduc un plus de originalitate bibliotecii din living
Iti doresti o biblioteca cu mai multa personalitate? Iata ce poti face pentru a aduce un plus de originalitate.
Cartile cu un design inedit
Cartile cu un design inedit sunt piesa de rezistenta a oricarei biblioteci. Daca inainte puteau fi gasite doar in anticariate si la colectionari, acum le poti achizitiona inclusiv din librariile populare. Sigur, nu vei gasi editii vechi de 100 de ani, insa nu-ti va fi greu sa descoperi lucrari cu ilustratii superbe sau cu coperte atat de frumoase incat vor iesi cu siguranta in evidenta.
Personalizeaza cateva rafturi
O biblioteca plina de carti este eleganta, insa poate avea un aspect plictisitor daca nu adaugi si cateva obiecte decorative. Personalizeaza cateva rafturi cu rame foto, figurine, obiecte decorative din ceramica si alte obiecte care spun ceva despre tine.
Incorporeaza surse de iluminat in biblioteca
In zona de lectura e bine sa te concentrezi atat pe lumina de citit, cat si pe iluminatul ambiental, care creaza o atmosfera primitoare. De aceea, iti recomandam sa optezi in primul rand pentru o veioza sau un lampadar cu lumina calda. Apoi, incorporeaza surse de iluminat in biblioteca.
Poti alege luminite LED (numite si „sarma luminoasa”) pe care sa le intinzi printre rafturi sau, daca sarma este scurta, sa o aranjezi intr-un borcan sau intr-o decoratiune de tip cupola de sticla. O alta optiune pentru iluminatul ambiental din biblioteca sunt lumanarile electrice cu flacara. Acestea au un design realist, insa nu exista riscul de a arde cartile.
Amenajarea bibliotecii in living este simpla daca tii cont de aceste idei si reguli. Adapteaza-le in functie de spatiul disponibil, nevoi si preferinte pentru a obtine o amenajare cu bun gust, practica si deosebita.