FOLOSEȘTE CODUL RT10 PENTRU 10% REDUCERE
LA COMENZI DE MINIM 2000 LEI PENTRU PRODUSELE CU PREȚ ÎNTREG

Top 12 reguli pentru amenajarea si decorarea livingului

Top 12 reguli pentru amenajarea si decorarea livingului

A venit momentul sa renovezi sau pur si simplu vrei sa oferi un aer nou camerei de zi? Ti-am pregatit o lista cu cele mai bune 12 reguli de amenajare pentru living, care include idei de decorare a peretilor, sfaturi pentru alegerea pieselor de mobilier si alte recomandari relevante pentru cei care doresc sa obtina o amenajare coerenta si confortabila.
 

Alege un punct central al livingului

Orice camera pare mai primitoare daca aranjezi mobila si accesoriile in jurul unui punct central. Acesta trebuie sa fie primul lucru pe care il vezi cand intri in incapere si poate fi o piesa de mobilier, o imagine deosebita, un element decorativ sau o caracteristica arhitecturala.

In living, punctul central este de obicei canapeaua, impreuna cu peretele din spatele sau, masuta de cafea si decoratiunile de pe perete. Pentru a face acest spatiu mai confortabil, ia in considerare crearea unui perete de accent. Vopseste peretele din spatele canapelei intr-o nuanta contrastanta sau lipeste un tapet.

Apoi, alege o canapea interesanta sau opteaza pentru una cu aspect obisnuit, dar investeste intr-o masuta de cafea speciala. Completeaza spatiul cu tablouri, ghirlanda de lumini sau alte elemente decorative si nu uita de pernutele decorative de pe canapea.


 

Masuta de cafea trebuie sa fie jumatate din dimensiunea canapelei


Alegerea pieselor de mobilier potrivite e importanta din doua motive. Pe de-o parte, ne dorim o amenajare placuta din punct de vedere vizual; pe de alta parte, trebuie sa ne asiguram ca obtinem un spatiu practic, prin care te poti misca cu usurinta. Aceste aspecte sunt cu atat mai importante in living, camera cu cel mai mare trafic din locuinta.



Indiferent daca preferi canapele fixe sau extensibile, clasice sau tip coltar, dimensiunea masutei de cafea ar trebui sa fie aproximativ jumatate din cea a canapelei. In ceea ce priveste inaltimea, alege o masuta de cafea egala cu sezutul canapelei. De asemenea, plaseaza masuta la 30-35 cm de canapea, pentru a pastra suficient loc pentru picioare.


 

Pentru o amenajare coerenta in living opteaza pentru un singur stil de design


Stilul de amenajare se alege in functie de preferinte, dimensiunea locuintei si stilul de viata. Indiferent daca preferi un stil traditional, modern, minimalist, industrial, shabby chic, clasic sau eclectic, e recomandat sa alegi toate piesele de mobilier in acelasi stil. Fireste, poti opta pentru o piesa centrala diferita de restul, care sa iasa in evidenta, insa e nevoie ca stilurile sa fie similare daca doresti sa obtii o amenajare coerenta.


Astfel, daca optezi pentru un stil modern, te poti orienta catre masute de cafea cu linii drepte, colorate in nuante interesante precum galben aprins. Daca preferi o amenajare clasica, mergi pe piese de mobilier din lemn wenge, cu linii rotunjite.

Va trebui sa iti faci un plan pentru paleta de culori pe care urmeaza sa o folosesti in living

Inainte de a achizitiona mobila, accesorii si decoratiuni noi, stabileste o paleta de culori pe care sa o folosesti. Incepe cu o culoare de baza pentru schema generala si adauga nuante contrastante, dar nu mai mult de 2-3.

Iata care sunt cele mai potrivite culori pentru camera de zi:
●    nuante de verde combinate cu tonuri naturale de lemn
●    alb si negru plus o culoare intensa (violet, bleumarin, visiniu)
●    galben si bej pentru mai multa caldura (ideale pentru livingurile fara acces la multa lumina naturala)
 

Nu uita sa potrivesti dimensiunea televizorului cu cea a livingului

Cu totii ne dorim o experienta cinematografica cat mai apropiata de cea din cinema. Totusi, evita sa investesti intr-un televizor enorm daca ai un living mic de bloc. Viceversa e de asemenea valabila.

Daca ai o camera foarte spatioasa, un televizor mic va arata ciudat si nu vei vedea mare lucru de pe canapea, daca se afla pe peretele opus. De aceea, alege un televizor potrivit in functie de dimensiunea camerei de zi si de distanta dintre el si canapea.
 

Pentru un design uniform opteaza pentru un living complet

Stim ca alegerea pieselor de mobilier poate fi dificila. Exista pe piata atat de multe optiuni incat poate fi dificil sa le alegi pe cele perfecte. De aceea, iti recomandam sa te orientezi catre livinguri complete: seturi de mobila compuse din dulapuri cu vitrine, polite suspendate, corpuri inferioare, comoda TV, comoda etc.


 

 

Opteaza pentru un fotoliu fix pentru spatiul de relaxare

Fotoliul este o piesa de mobilier extrem de versatila care poate indeplini mai multe functii in casa. Il poti folosi pentru a crea o zona relaxanta pentru citit, il poti plasa intr-un colt plictisitor pentru a-l inveseli sau il poti achizitiona pentru a completa zona de relaxare unde vei petrece seri placute alaturi de prieteni sau familie.

Cand alegi fotolii, gandeste-te la modul in care toate piesele vor functiona impreuna. Totusi, nu te teme sa amesteci diferite culori si texturi. De exemplu, pentru un aspect mai interesant, alege un fotoliu dintr-un material sau intr-o nuanta care contrasteaza cu canapeaua.


Daca ai un living mare, poti alege aproape orice tip de fotoliu doresti. Daca ai o camera mai mica, insa, opteaza pentru un fotoliu cu design simplu, cu picioare subtiri.
 

Stabileste de la inceput functionalitatile livingului

Fiecare locuinta e diferita, iar regulile de amenajare trebuie adaptate in functie de stilul de viata al ocupantilor. Un cuplu de studenti va avea alte interese si alte nevoi decat un barbat singur care lucreaza de acasa sau un cuplu cu copii, de exemplu.

De aceea, e necesar sa stabilesti intai functionalitatile livingului, sa imparti camera in zone diferite si sa mobilezi corespunzator. Gandeste-te si la viitorul apropiat pentru a alege mobila de care vei avea nevoie si peste cateva luni sau ani.

Planuiesti sa incepi o afacere de acasa, sa adopti un animal de companie sau sa faci un copil? Ia in considerare aceste aspecte si creaza un spatiu potrivit.
 

Sursele de iluminat trebuie plasate cat mai strategic

Fiecare incapere din casa ar trebui sa aiba mai multe surse de iluminat: cea principala plus cateva in zone cheie. In camera de zi, sursele de iluminat secundare pot fi montate in diferite locuri: la birou, in zona de citit, in zona de joaca a celor mici etc

.


Totodata, nu uita de lumina decorativa: lumanari pe masuta de cafea (aprinse doar cand te afli in camera), ghirlanda LED in biblioteca sau deasupra canapelei sau alte variante care iti fac cu ochiul.
 

Elementele de decor din living trebuie alese in functie de dimensiunea acestuia

Pe lista de reguli pentru amenajare living se afla si crearea echilibrului prin alegerea pieselor in functie de dimensiunea camerei. Acest lucru e valabil atat in ceea ce priveste piesele de mobilier, cat si a decoratiunilor. In mod ideal, daca doresti o camera bine echilibrata, e bine sa alegi piese care difera ca masime si inaltime, dar care se echilibreaza reciproc.

Decoratiunile sunt de obicei ultimele detalii selectate pentur un spatiu, iar alegerea lor poate fi dificila. Creaza un aspect bine inchegat alegand lucrari de arta, fotografii sau ilustratii si monteaza-le direct pe perete sau pe rafturi si etajere.

Opteaza fie pentru 3-4 rame mari, fie pentru o combinatie de mai multe rame mici si medii. Apoi, ia in considerare montarea unei oglinzi de dimensiuni mari, in special daca livingul nu beneficiaza de multa lumina naturala.

Daca vrei sa scoti in evidenta o zona, plaseaza acolo un element decorativ mare precum o planta la ghiveci sau o statueta. Decoratiunile mici completeaza spatiul cand sunt asezate in biblioteca, pe rafturi, birou sau masuta de cafea.


Opteaza pentru un tapet indraznet

Din pacate, multe camere de zi au un aspect plictisitor pentru ca proprietarii se tem sa le decoreze astfel incat sa isi exprime personalitatea. Daca vrei sa obtii o locuinta cu adevarat confortabila, in care sa te simti mereu acasa, opteaza pentru un tapet indraznet.
 

Tapetul decorativ vine intr-o varietate mare de culori si modele astfel incat poti alege cu usurinta unul cu care te poti identifica.

Investeste in mobila multifunctionala
Mobila multifunctionala este intotdeauna o idee buna. Indiferent daca ai un living mic sau te bucuri de unul spatios, piesele multifunctionale iti permit sa economisesti spatiu, sa pastrezi mai bine ordinea si chiar sa faci economii. In camera de zi, poti alege:
●    canapea extensibila: pentru cei care au nevoie constant sau ocazional de un pat in plus
●    canapea cu spatiu de depozitare: pentru depozitarea pilotelor, paturilor, pernelor, hainelor de iarna, chiar a trollerelor
●    taburet cu spatiu de depozitare: pentru paturi sau alte obiecte necesare in living
●    masa extensibila: pentru board games sau mese cu multi musafiri

Ce greseli ar trebui sa eviti atunci cand vrei sa iti amenajezi livingul?


Desi camerele de zi sunt atat de importante, oamenii nu le amenajeaza intotdeauna cat mai eficient posibil. Iata care sunt cele mai comune greseli:
●    alegera unui numar mare de piese de mobilier masive
●    lipsa unui spatiu confortabil pentru relaxare
●    lipsa spatiilor pentru musafiri
●    alegerea unor elemente decorative care nu se potrivesc cu mobila
●    combinatia dintre stiluri de amenajare nepotrivite
●    alegerea unei palete de culori nepotrivite
●    lipsa surselor de iluminat decorative
●    lipsa de curaj in ceea ce priveste culorile sau texturile indraznete

Livingul e camera in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului liber, iar amenajarea sa e deosebit de importanta pentru a te bucura de o locuinta pe care sa o simti „acasa”. Tine cont de regulile de amenajare si decorare din acest articol si vei reusit sa obtii un spatiu primitor si confortabil.

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Categorii

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00-19:00
Sâmbătă: 09:00-17:00 • Duminică: închis

0741 88 00 11 infoclienti@expomob.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!