Tine cont de dimensiuni
Balcoanele mari si patrate iti ofera mai multa libertate in amenajare, insa cel mai probabil ai unul micut sau lung, dar ingust. Inainte de a te apuca sa faci planuri, masoara toate dimensiunile importante: lungimea, latimea, dar si inaltimea. Apoi, gandeste-te la nevoile tale, dar si la cum anume vrei sa petreci timpul in acest spatiu. Ai nevoie sa usuci rufele aici sau detii un uscator? Ai vrea sa lucrezi pe balcon? Iti doresti o zona pentru yoga sau meditatie? Ai animale de companie? Stabileste prioritatile si nu te teme sa adaptezi.Idei pentru balcoane mici
Monteaza pe perete o masuta pliabila. O vei ridica doar atunci cand ai nevoie de ea, iar in restul timpului poti utiliza spatiul pentru altceva. De exemplu, poti aduce uscatorul de rufe pentru cateva ore.Gandeste pe verticala. Daca ai nevoie de spatiu de depozitare, monteaza cateva etajere pe unul dintre pereti. Astfel, vei putea pastra aici cutii de depozitare sau ghivece cu flori ori plante aromate.
Profita de podea. Nu e obligatoriu sa iti cumperi scaune sau o bancuta daca nu ai suficient spatiu. Inlocuieste-le cu mai multe perne mari, pe care le poti pune unele peste altele intr-un colt atunci cand folosesti spatiul pentru altceva.
Concentreaza-te pe decoratiuni. Pastreaza mobila mai simpla si da culoare balconului cu cateva decoratiuni bine alese, care nu vor incarca prea mult spatiul.
Idei pentru balcoane mari
Foloseste un covor. Balcoanele mari pot parea prea goale si reci daca nu sunt amenajate corespunzator. Adu putina caldura in acest spatiu printr-un covor de dimensiuni medii spre mari. Desigur, acest sfat poate fi pus in aplicare doar daca balconul este inchis.Creeaza mai multe zone. Daca esti norocosul posesor al unui balcon suficient de mare, e bine sa il imparti in 2-3 zone. Intr-un colt poti avea o zona verde, plina cu plante, in mijloc o zona de relaxare, cu canapea, iar in cealalta parte o zona pentru pisici, cu ansambluri de joaca.
Investeste in corpuri de mobilier cu functie dubla. De exemplu, o masuta de cafea cu spatiu de depozitare va fi extrem de utila in balcon. Poti ascunde in ea reviste, jucariile celui mic sau ustensilele necesare unui hobby.
Idei pentru balcoane inguste
Profita de inaltime. La fel ca in cazul balcoanelor mici si de data aceasta e recomandat sa montezi etajere pentru eficientizarea spatiului.Amenajeaza o zona de relaxare in colt. Acopera complet un colt al balconului cu o saltea si pernute, iar pe perete monteaza o polita pentru fotografii, pe care o poti folosi pentru cani, pahare si telefon.
Decoreaza balustrada. Fie ca alegi jardiniere cu flori parfumate sau beculete colorate, balconul va parea mai plin de viata multumita lor.
Tine cont de tipul de locuinta
Daca locuiesti la bloc, cel mai probabil ai nevoie de spatiu in plus pentru depozitare. De aceea, foloseste suficiente etajere, o banca cu spatiu pentru depozitare, panouri de pereti cu polite sau poate chiar un dulap inalt si ingust. In cazul apartamentelor, eficienta este vitala.In cazul in care te bucuri de o casa cu curte, scopul balconului este de relaxare. Aici vei petrece mult timp lucrand sau ocupandu-te de hobby-uri, dar si alaturi de prieteni. Investeste in solutii de iluminat cu energie solara, care iti vor permite sa te bucuri de confortul balconului si dupa apus.
Piese de mobilier si accesorii recomandate
Rafturi pentru depozitare
Aceasta piesa de mobilier este obligatorie in orice tip de balcon. Poti folosi rafturi de depozitare pentru tot felul de obiecte: ghivece si decoratiuni, gustari si bauturi, carti si reviste, board games si jocuri de carti, boxa portabila, telefoane mobile si alte obiecte electronice.Decoratiuni
Decoratiunile te ajuta sa completezi aspectul balconului, personalizandu-l dupa propriile preferinte. Cele mai populare idei sunt ghirlandele luminoase, benzile LED, tablourile moderne, ghivecele cu plante si clopoteii de vant.Mese si scaune pentru balcon
Mesele rotunde sunt cele mai potrivite in balcon, mai ales daca dimensiunea acestuia este mica. Alege una din otel negru rezistent, care asigura stabilitatea, cu sticla securizata, pentru un aspect aerisit si luminos.Cat despre scaune, opteaza tot pentru unele din metal negru, care garanteaza o rezistenta sporita. Spatarul si sezutul trebuie sa fie acoperite de tesatura, pentru a nu-ti crea disconfort in cazul in care te asezi pe el cand soarele este puternic.
Amenajarea balconului nu trebuie sa fie dificila! Tine cont de dimensiunile sale, stabileste-i scopul, apoi mobileaza-l si decoreaza-l astfel incat sa eficientizezi cat mai bine spatiul disponibil.